dilluns, 11 d’agost del 2008

La collita de cereals al Berguedà es tanca un mes més tard de l'habitual

La collita de cereals al Berguedà es tanca un mes més tard de l'habitual
La campanya s'ha pogut salvar gràcies a la pluja, però podria haver estat 'desastrosa'

Un mes tard. La collita de cereals al Berguedà s’ha endarrerit extraordinàriament enguany, com a conseqüència de les pluges del passat mes de juny. La recollida dels cereals ha acabat durant els primers dies d’aquest mes d’agost, enlloc de principis de juliol com sol ser habitual. Aquesta és una de les peculiaritats de la collita d’enguany. El retard respon a les dificultats que hi ha hagut per fer la sega. El coordinador al Berguedà del sindicat agrari Unió de Pagesos, Jordi Rovira, comenta que les complicacions han estat relacionades amb l’aigua.

S’ha recollit menys quantitat, hi ha hagut una reducció important dels 4.500 quilos per hectàrea que se sol collir habitualment. La qualitat tampoc no ha estat molt bona, ja que algunes de les plantes van néixer amb problemes per la sequera i, després, les pluges van propiciar les malalties. Tot i així, Jordi Rovira remarca que el resultat podria haver estat 'molt pitjor'.

Això sí, al resultat poc satisfactori de la collita d’enguany al Berguedà cal afegir-hi els problemes que pateix el sector, per l’increment dels costos de producció. És a dir, l’encariment del gasoil, dels adobs o de les llavors.

Però, no tot són males notícies, les pluges fan que les reserves d’aigua per a l’agricultura siguin abundants i que s’hagin fet força pastures, és a dir que hi hagi menjar per al bestiar.


Font: Ràdio Berga